Monday, November 5, 2018

Thiếu tá Brent Taylor trong Nhiệm vụ cố vấn quân sự của NATO (NATO military advisory mission in southern Afghanistan, in Kandahar province)... đã hy sinh vì công vụ quốc gia

💥Amazing Grace💥💥Royal Scots Dragoon Guards💥 https://www.youtube.com/watch…
Đọc tin Thiếu tá Brent Taylor trong Nhiệm vụ cố vấn quân sự của NATO (NATO military advisory mission in southern Afghanistan, in Kandahar province)... đã hy sinh vì công vụ quốc gia. Buồn... tin buốn. RIP, God Bless Major Brent Taylor! God Bless America!
https://www.youtube.com/watch…
Brent Taylor, cũng là thi trưởng Utah city nhưng tạm thời phải từ nhiệm được thuyên chuyển sang Afghanistan; ông phục vụ trong vai trò sĩ quan chỉ huy huấn luyện trong Lực lượng Trừ Bị Quốc gia Utah. Mới đây nghe tin ông đã bỏ mình tại Kabul, A Phú Hãn, tôi thật chùn lòng. Tôi cũng có người cháu họ ra đi tại chiến trường khắc nghiệt Kandahar trước đây. Tôi đọc tác phẩm Yên Sơn tôi rất hiểu nhà văn này khi cho bài viết sau... Chúng ta sẽ ra sao nếu như con cháu của chúng ta ra đi ngoài chiến trường nguy hiểm nơi xa nhà... broken-hearted? mournful? grief-stricken?
https://www.youtube.com/watch…
"Trang 154, bài viết “Tiễn Con Đi Chiến Trường Iraq”, tác giả Yên Sơn cảm động kể lại khi người con trai nối nghiệp cha, gia nhập vào nghiệp kaki, “hổ phụ sinh hổ tử”, con nhà tông không giống lông cũng giống cánh, just like father like son dòng máu anh hùng. Cháu PQ nhận nhiệm sở chiến trường sôi động Iraq. Truyện kể này tôi xem trên internet nhiều lần mà tôi vốn thích vì tình phụ tử của anh. “Tiễn Con Đi Chiến Trường Iraq”, Yên Sơn viết,…
“Ðang lái xe, suy nghĩ mông lung trên đường từ nhà đến trường; tiếng reng của cell phone làm tôi giật mình, rung tay lái:
– Ba ơi Ba, con là PQ đây!
Tôi vui mừng nghe tiếng nói của đứa con xa, mặc dù nó mới về phép mấy tuần trước đây để dự đám cưới của chú em trai họ dì cậu của nó. Con cái mặc dù bao lớn, người làm cha mẹ vẫn thấy chúng trẻ thơ, cần được săn sóc:
– Con khoẻ không?
– Dạ thưa Ba con rất khoẻ, con có võ mà, con là Lục quân mà!
Nó cười thành tiếng làm tôi cũng cười theo. Nó thường trả lời chúng tôi như vậy mỗi khi được hỏi về tình trạng sức khoẻ. Nó có tính khôi hài giống tôi, theo lời mẹ nó nói. Cũng theo mẹ nó, như bất cứ bà mẹ nào trên cõi đời này, cái thói hư tật xấu gì của con cũng giống bố; ví dụ như cái tính ham bạn, mê chơi, hút thuốc, uống rượu của nó…
– Con gọi thăm Ba hay có chuyện gì không con?
– Dạ cả hai!
– Chuyện gì quan trọng không con?
– Dạ con đang làm giấy tờ để đi Iraq! Có một cái form cần quyết định của Ba trước khi con điền. Câu hỏi là nếu con bị tử nạn, Ba muốn gia đình tự lo việc chôn cất cho con hay để cho Quân đội sắp đặt theo truyền thống của họ?

Tôi nghẹn ngào, thảng thốt! Như có ai vừa đâm sâu một mũi nhọn vào tim dù biết đây chỉ là hình thức giấy tờ tự nhiên. Vậy mà tôi vẫn xúc động, ngay cả lúc này ngồi viết ra những lời đối thoại với con. Dù tôi cũng đã từng sống trên bờ sinh tử trong cuộc chiến năm xưa; dù biết trước sau gì con tôi cũng tham dự chiến trường Iraq, vậy mà tôi cứ lo, cứ buồn. Bạn bè vẫn hỏi tôi có lo lắng gì khi con đi Iraq, tôi vẫn nói dối một cách tỉnh bơ “lo thì được cái gì, cho con đi lính thì phải chấp nhận”… nào là mình đã ở trong lòng cuộc chiến năm xưa, thô bạo hơn, khốc liệt hơn mà mình đâu có sợ!!! Nói chỉ để giữ vững tinh thần cho mẹ và các em nó, che lấp những nỗi lo sợ ám ảnh của một người cha trước mặt mọi người, chứ làm sao an tâm cho được! Chẳng thà chính mình tham dự còn đỡ lo hơn. Tôi chạnh lòng nghĩ tới cha tôi cứ mỗi lần loay hoay trong trách nhiệm làm cha, tôi lại nghĩ đến người! Tôi chỉ có một đứa con đi quân đội, trong khi Ba Mẹ tôi có tới ba người và hai đứa ở tuổi động viên! Tôi nhớ thương Ba Mẹ tôi quá đỗi! Nhớ những năm còn đi học, hai anh tôi trong quân ngũ, tôi đã nhiều lần thấy sự âu lo của Ba Mẹ tôi mỗi khi nghe tin qua đài phát thanh cho biết có đụng trận ở những nơi các anh tôi trú đóng. Nhất là Ba tôi. Bao giờ Người cũng tỏ ra cứng rắn với tinh thần chịu đựng và chấp nhận. Thế nhưng, giữa những đêm thâu tôi tình cờ bắt gặp Người ngồi hút thuốc ngoài hiên, mắt nhìn mông lung về hướng trời xa với những tiếng thở dài đầy ấp âu lo, với bao nỗi băn khoăn, trăn trở.
– Ba! Ba có nghe con nói gì không Ba?
– À, Ba… Ba… Ba cũng không biết nữa tôi ngập ngừng trả lời, trong khi đầu óc như tê điếng trong nỗi muộn phiền.
– Chỉ có một trong hai chọn lựa; hoặc gia đình tự lo hay là Quân Đội họ lo hết!
– Ba không biết Mẹ con muốn sao, theo Ba thì Ba muốn…
Trong đầu óc tôi chớp nhoáng những ý nghĩ đen tối… nếu nhỡ con mình… một ngày nào đó… ôi kinh khủng quá… làm sao đây? Làm sao đây? Mình phải tự lo cho con mình chứ, mình phải được nhìn thấy nó… lần cuối cùng chứ!…”
Anh suy tư về chuyện cũ, lo lắng về chuyện mới, tôi hiểu anh từ ý nghĩ.
“Những người lính Mỹ đã rời chiến trường Việt Nam trong đau thương và tủi nhục hơn ba thập niên trước; tôi cầu mong con trai tôi và hàng trăm ngàn quân nhân Mỹ đang ngày đêm cận kề sinh tử tử sinh sẽ không bị bán đứng bởi lũ chính trị gia ngồi ở văn phòng, hoặc do sự vô trách nhiệm của đám truyền thông báo chí. Tôi cầu mong họ trở về nước từ chiến trường Iraq trong huy hoàng của một chiến thắng rực rỡ và trong niềm hãnh diện và hoan lạc của toàn dân.”

Đọc Yên Sơn - “Mưa Nắng Bên Đời”: https://www.facebook.com/namhai.tran.75839/…/190772205156275
May we never forget the fallen, the brave, the heroes: https://www.youtube.com/watch?v=2O0daPfqSV0
Mayor of Utah city killed in 'insider attack' in Afghanistan
Associated Press - Associated Press•November 4, 2018

Small American flag in forground, blurred additional flags in background
Vertical shot of an American flag honoring fallen heroes, with additional flags in the blurred background.

North Ogden, Utah (AP) — The mayor of a Utah city was killed during an attack in Afghanistan while he was serving with the state's National Guard, authorities said.
North Ogden Mayor Brent Taylor died Saturday in an apparent "insider attack" in Kabul, the capital of Afghanistan, the Salt Lake Tribune reported.
Another U.S. service member whose name was not immediately released was being treated for wounds sustained in the attack, U.S. military officials said.
In a statement Saturday night, Utah Gov. Herbert said he was "heartbroken at the news" of Taylor's death and felt "completely humbled by the service and the ultimate sacrifice offered by this brave and selfless soldier."
"Devastating news," Utah Lt. Gov. Spencer J. Cox wrote on his Facebook page. ""I hate this. I'm struggling for words. I love Mayor Taylor, his amazing wife Jennie and his seven sweet kids. Utah weeps for them today. This war has once again cost us the best blood of a generation. We must rally around his family."
Taylor, 39, was deployed to Afghanistan in January with the Utah National Guard for what was expected to be a 12-month tour of duty. Taylor, an officer in the National Guard, previously served two tours in Iraq and one tour in Afghanistan.
"Brent was a hero, a patriot, a wonderful father, and a dear friend," U.S. Sen. Orrin Hatch of Utah said on Twitter. "News of his death in Afghanistan is devastating. My prayers and love are with Jennie and his 7 young children. His service will always be remembered."
At the time of his deployment in January, Taylor told local media that, as an intelligence officer, he will be assigned to serve on an advisory team training the staff of an Afghan commando battalion.
"Right now there is a need for my experience and skills to serve in our nation's long-lasting war in Afghanistan," he said. "President Trump has ordered an increase in troops, and part of the new strategy focuses on expanding the capabilities of the Afghan commando units."
Taylor became mayor of North Ogden, a city of about 17,000 people 46 miles north of Salt Lake City, in 2013.
The Tribune reported that on the day of his deployment in mid-January, North Ogden police escorted Taylor and his family around town as hundreds of residents lined the streets to see him off.
Herbert scheduled a Sunday news conference with Maj. Gen. Jefferson Burton, the adjutant general of the state's National Guard.
https://www.armytimes.com/…/utah-mayor-who-served-in-army-…/
https://kutv.com/…/north-ogden-mourns-loss-of-mayor-killed-…
-----------------------------------------------------------------------------------
Mayor of Utah city killed in ‘insider attack’ in Afghanistan
Posted on November 4, 2018 by Afshan Zahra in World

North Ogden: The mayor of a Utah city was killed during an attack in Afghanistan while he was serving with the state’s National Guard, the Salt Lake Tribune and other media report.
The Tribune says that Mayor Brent Taylor died Saturday in an apparent “insider attack” in Kabul, the capital of Afghanistan. American military officials say another U.S. service member is being treated for wounds sustained in the attack.
The Utah National Guard has identified the service member killed as a member of the Guard. The Guard member’s name is being withheld pending notification of next of kin.
But Utah Lt. Gov. Spencer J. Cox wrote on his Facebook page that Taylor has been killed.
U.S. Sen. Orrin Hatch issued a statement Saturday about Taylor’s death on Twitter.
Hatch wrote: “Brent was a hero, a patriot, a wonderful father, and a dear friend. News of his death in Afghanistan is devastating. My prayers and love are with Jennie and his 7 young children. His service will always be remembered.”–AP.
Links: https://www.usatoday.com/…/utah-mayor-brent-tay…/1883961002/
http://www.northogdencity.com/…/mayor-brent-tay…/-PhotoID-58
-------------------------------------------------------------------------------
Honoring Our Soldiers, by Kelly Roper.

Honoring Those Who Serve The Call to Duty. https://www.youtube.com/watch…
A call to duty is sent out
And the strong and the brave reply.
They do it for love of country,
So there's never a need to ask why.

They leave behind all that they love,
Their families, their homes and their lives,
Because to preserve these precious things
Is the goal for which each soldier strives.

So God bless our troops,
The courageous women and men,
Who fight to make sure
The bells of freedom peal again.

When You See a Soldier
When you see a soldier
Be sure to shake his or her hand,
And let that soldier know you're grateful
For the protection the military affords our land.

But most of all express your thanks
For every soldier's personal sacrifice.
In order to serve our country,
They risked their entire lives.

How Do You Measure a Soldier's Sacrifice?
Female soldier; Copyright Elliot Burlingham at Dreamstime.com
How do you measure a soldier's sacrifice?
Is it by the number of friends and family left behind?
Is it by the months or years given in service?

How do you measure a soldier's courage?
Is it by the number of objectives completed,
Or by the number of bullets dodged or missions served?

How do you measure a soldier's honor?
Is it by the duty he or she volunteers for,
Or by the number of medals earned?

The simple truth is that these things are immeasurable,
As is this country's debt to all who serve,
And pay the price for freedom in this land.

Welcome Home
To those who fought on foreign soil,
Who for our nation did perilously toil,
Who braved the bombs and bullets and mines,
To return home to more peaceful times,
A hearty welcome home.

To those who fought on foreign soil,
Whose lives have been marred by the enemy's toil,
Who now must rebuild body, mind and soul,
And returning to normal is now the goal,
A supportive welcome home.

To those who fought on foreign soil
Whose lives did end through dangerous toil,
To arrive home flag-draped, silent and still,
And rest in peace beneath the grass on the hill,
A reverent welcome home...

Honor The Fallen: https://www.youtube.com/watch?v=UUZHTE1jMXg
Amazing Grace Bagpipes: https://www.youtube.com/watch…

No comments:

Post a Comment